“Millennials willen autonomie, zingeving en bijleren” Loopt het op de werkvloer net zo vlot?

De generatiekloof is gedicht, vertellen sociologen ons. Tieners nemen mama en papa mee naar Tomorrowland, terwijl hun grootouders aan het boarden zijn voor Borneo. Loopt het op de werkvloer net zo vlot? Hoe zorg je dat vroege twintigers en late vijftigers elkaar vinden? We steken ons licht op bij Aquafin en Attentia.

Wat als een jongere collega voorstelt om het eens anders aan te pakken? Vijftiger Johan Van Rysseghem (links op de foto) is teamcoördinator bij waterzuiveraar Aquafin. Technisch medewerker Nicolas Totté zit in Johans team en is een volle generatie jonger. “Een frisse blik is soms wel nuttig.”

“Ons team, Antwerpen-Noord, telt acht man”, zegt Johan. “Het zijn twintigers tot vijftigers. Jonge medewerkers zijn assertiever dan wij vroeger. Overleg is belangrijk geworden. Dat heeft zijn voor- en zijn nadelen, maar ik weet hoe het werkt: ik heb zelf drie jongvolwassenen in huis.”

Dé grote verandering vindt hij sociale media op de werkvloer. “Nu is iedereen meteen overal van op de hoogte. Op een vraag krijg je prompt een antwoord. Vroeger stond je er vaak alleen voor. We gebruiken meestal WhatsApp. Ik zorg nu wel dat mijn mobiele data altijd openstaan
(lacht), dat heb ik geleerd van mij jongere collega’s. Ik wil mee zijn: via mijn werk volg ik een opleiding sociale media. Eigenlijk ben ik door jongere collega’s ook privé meer sociale media gaan gebruiken: Facebook, WhatsApp en LinkedIn.” Niet dat elke twintiger altijd en overal online is. Johans eigen zoon trekt – net als de teamcoördinator zelf – liever de natuur in.

FLYING PIG

 “WhatsApp is belangrijk voor ons team”, beaamt Nicolas Totté. “We hebben een groepje waarin we onze technische updates posten. Heel positief: we hangen als team goed samen. ‘s Zomers gaan we op een vrijdagavond weleens naar een Flying Pig weekendaperitief. Iedereen wordt dan uitgenodigd. Met enkele collega’s zijn we ook naar Werchter geweest: dat waren dan wel jongere mensen.”

Het verschil? “Jongere collega’s zijn misschien wat losser in de omgang. We zitten ook met meer vragen. Logisch, je hebt nog niet zo veel ervaring. Maar ook als beginner heb je een meerwaarde. Door fysiek even een handje toe te steken, bijvoorbeeld. Je kunt ervaren collega’s ook wijzen op de manier waarop ze een bepaalde job aanpakken. Een frisse blik is nuttig. Soms komt zo’n voorstel erdoor, soms ook niet.”

En bij Attentia?

Verschillende generaties op de werkvloer, één hecht team? HR- & well-being-dienstverlener Attentia biedt er een heuse werkgeverssessie voor aan: ‘Van intergenerationeel onbegrip naar intergenerationele samenwerking’. “Alle leeftijden op de werkvloer is een verrijking, maar de meerwaarde komt niet vanzelf”, zegt generatiecoach Rudi Francken, die werkgevers klaarstoomt voor het jonge digitale geweld dat eraan komt.

Tsjernobyl (1986) of Fukushima (2011), het zijn maar twee voorbeelden van ‘groot nieuws’. Critical events die je deelt met generatiegenoten, bepalen mee je blik op de wereld. Van jong naar ouder onderscheid je daarbij de generaties Z, Y (de ‘millennials’), X en de babyboomers. Hoe help je twenty tot sixty somethings beter samenwerken?

VERWEND EN ONGEDULDIG

“Dé breuklijn is digitaal”, zegt Rudi Francken. “Generatie Z is na 1995 geboren. Zij zijn de eersten voor wie online even natuurlijk is als offline. Maar ze verwachten ook een heel ander soort leiderschap.” Zijn ze echt ongeduldig en verwend? Denken ze dat ze overal recht op hebben? “Nee, het zijn vooral hoogopgeleide jongeren met ambities en engagement. Aan één werkgever zijn ze niet per se loyaal. Mijn pa heeft nog altijd zijn gouden horloge van General Motors, die generatie is loyaal aan zijn netwerk. Generatie Z vindt ervaring hebben in een functie oké, maar daarom accepteren ze jouw leiderschap nog niet.”

MOTIVATIE 3.0

Klikt het niet, dan ligt dat vaak niet aan de jonge medewerkers zelf, wel aan de werkgevers die daar niet klaar voor zijn, zegt Francken. “Ik zie best wel generatieconflicten door jongeren die houden van een vlakke structuur en dan botsen met hiërarchie. Ze hebben geen baas nodig, wel een coach. Ze willen autonomie, zingeving en bijleren. Dat noem ik motivatie 3.0. Een autoritaire baas is dan een lelijke mismatch, die haaks staat op leiderschap 3.0.”

LUISTEREN EN RESPECT

Wat je daaraan kunt doen? “Een ‘intergenerationeel charter’ waar medewerkers zelf aan meebouwen, helpt. Generatie Z kan de mentor zijn voor de babyboomers, als het gaat over communicatie en sociale media. En misschien ook wel om het vuur weer aan te wakkeren. Een leeftijdsmix op de werkvloer is een verrijking, net als meerdere nationaliteiten of een evenwichtige genderverdeling. Als je maar luistert en respect hebt voor elkaar. Belangrijk, want als je als bedrijf geen generatie Z aantrekt, dan heb je een probleem.”

www.attentia.be/vitaal-leiderschap