Het ligt niet aan jou, Hein, het is veel meer dan dat…..

Er zijn vele factoren die invloed hebben op de prestaties van een team. Ik ben geen voetbalexpert, maar ik heb wel wat inzichten in het menselijke gedrag. Vandaar deze boodschap.

Ik ben er namelijk van overtuigd dat er veel meer aan de hand is daar bij “paars-wit”. Sinds mensenheugenis willen we bij een groep horen. Dat heeft namelijk gemaakt dat we hebben kunnen overleven. Als jager-verzamelaar trokken we rond met een honderdtal soortgenoten. Dit maakte ons sterk en wendbaar. Maar de groepen werden groter en andere symbolen waren nodig om de groep bij elkaar te houden: logo’s, godsdienst, kleuren,… Dit zorgde voor onze identiteit en gaf ons kracht om ons te verweren tegen de “anderen”. Er was een duidelijk lijn tussen de “onzen” en de “anderen”. Tussen zij en wij.

Wat heeft dit nu met “paars-wit” te maken? Volgens mij alles. Sinds mensenheugenis is Anderlecht bekend als “paars-wit” en dat is duidelijk als ik naar de tribunes kijk: paars-witte sjaals, paars-witte petjes, paars-witte merchandisers allerhande, paars witte logo’s, zelfs jij draagt paars-wit! Als ik “paars-wit” Google, kom ik meteen bij Anderlecht terecht en bijvoorbeeld niet bij FC Wildert, die dezelfde kleuren verdedigen.

En wat zie ik op het veld tijdens de uit-wedstrijden? Inderdaad, “de” symbolen van de stam, “de” helden van onze huidige paars-witte generatie dragen geen paars-wit meer. Neen, we hebben ze in het roze getild! Is dit dan nog wel het grote ”paars-wit”? Welke kleuren verdedig ik dan eigenlijk?

Ook voor de “paars-wit” supporter moet dit heel verwarrend zijn: heel zijn kamer is omgetoverd tot een paars-witte enclave en zelfs zijn kuit heeft een paars-witte tattoo….. De paars-witte fans herkennen zich niet in de roze squadra. Meer zelfs, reeds bij de lancering van deze nieuwe uit-outfit eind vorige seizoen uitten de supporters reeds hun ongenoegen: “Boycot way shirt”, “Respecte nos couleurs!”, “Back to our roots, purple and white!” stond er op de spandoeken in de spionkop (13 mei 2018). Ik kan me voorstellen dat de verkoopcijfers van deze uitshirts ook niet op Champions League niveau presteren, of wel?

Nog los van de gekozen kleur van deze uit-shirts, symbolen tellen. Symbolen zoals kleuren, schilden, logo’s zijn diepgeworteld in onze genen en brengen mensen samen, doen mensen strijden, maken dat we ons “ons” voelen! Talent is belangrijk, maar talent gecombineerd met gezonde psychologie zorgt ervoor dat je de play-off haalt en mededingt naar deze felbegeerde nationale titel.

Laat het maar aan de grote Europese Clubs over om deze groepsdynamiek te verwaarlozen; zij hebben toch talent genoeg in huis en zouden nog kampioen worden al zouden hun tenoren in hun nakie de arena betreden.

Heuglijk feit: ik vernam zonet dat je vandaag een uitwedstrijd speelde in Beveren met de traditionele paars-witte outfit. Resultaat: 1-2. Doe zo voort, Hein! Volgende week kloppen we Gent en daarna opnieuw in paars-wit naar Sint-Truiden. We komen er wel!