Natuurlijk zit je zelf aan het stuur van je loopbaan, niet? Maar sta je me toe dat ik even doorvraag: doe je wat je doet omdat je het echt graag doet of komt er heel wat karakter bij kijken? Tijdens onze loopbaanbegeleidingen ontdekken onze klanten het onderscheid tussen temperament en karakter en we merken met veel plezier dat dit vaak tot een persoonlijke doorbraak leidt.

Onder temperament verstaan we die activiteiten die ons plezier geven en dit zelfs zonder dat er resultaat is of erkenning volgt. Zaken die we gewoon graag doen. Alleen al met die activiteit bezig zijn is voldoende om de batterijen op te laden. Sluit dit aan bij het werk dat je doet, dan beleven deze mensen plezier terwijl ze aan het werken zijn.

Echter doen we veel “op karakter”: de taak past niet echt bij mijn temperament maar we zetten ons volledig in om resultaten te bereiken en zo erkenning te bekomen. Komt deze erkenning dan hebben we natuurlijk ook plezier, maar als de resultaten niet volgen dan loert teleurstelling om de hoek. Daarnaast wordt het met de jaren moeiljker en moeilijker om deze taken vol te houden; beloningen en externe motivatie verliezen hun glans.

Enkele voorbeelden uit onze praktijk (fictieve namen weliswaar):

  • Karen moet bewegen. Ze houdt ervan om op verschillende plekken te zijn in de loop van de dag en verschillende dossiers te behandelen (fysieke en mentale beweging). Echter werkt ze op een boekhoudafdeling van een multinational waar ze toch het meest te maken krijgt met repetitieve taken….
  • Dirk vindt zichzelf niet meer terug in zijn nieuwe job: hij heeft altijd met heel veel plezier als laborant gewerkt. Nu is hij gepromoveerd tot hoofd van de onderzoeksafdeling en volgt hij de evoluties van de onderzoeken slecht indirect op. Hij mist de diepgang en heeft het eerlijk gezegd wat moeilijk met leidinggeven.

Het verschil tussen temperament en karakter begrijpen is voor onze klanten de basis om terug zelf aan het stuur te kruipen van je loopbaan (je zou er zelf twee jaar langer door leven 🙂). Want hoe meer je job aansluit bij je temperamenten hoe meer je fluitend naar je werk zult vertrekken. Hoe meer je je job op karakter doet, hoe meer kans je loopt dat dit ergens zal stoppen.

Meer info over onze aanpak vind je op www.mindyourbrain.be/individueel/loopbaanbegeleiding