Sind 1 september 2014 is er een nieuwe wetgeving betreffende het welzijn van werknemers. Deze wetgeving omvat tal van facetten maar één van de meest acute thema’s die onder deze wetgeving vallen is het psycho-sociaal welzijn van werknemers. Dat deze wetgeving méér dan nodig is, lees je bijvoorbeeld in dit artikel (kerncijfers Nederland): Van de 100 beroepsziekten in Nederland zijn er 42 die te maken hebben met overspannenheid en burn-out. Ook in België is er een grote nood aan het ontstaan. Om aan deze wetgeving te voldoen zijn ook bedrijven verplicht om, naast een risico-analyse en een jaarlijkse evaluatie, ook een actieplan op te stellen om de psycho-sociale gezondheid van hun werknemers te beschermen.

Onze aanpak, gaande van de Busy Brain Quiz, tot de Bootcamp en de individuele coaching) passen in dit preventieve actieplan daar ze pro-actief bijdragen aan de psycho-sociale gezondheid van je werknemers. De winst is dus dubbel: meer veerkracht in je bedrijf én je bent in orde met de wetgeving!