Warm versus koud, druk versus…….

 

Warm en koud, kort en lang, donker en licht,….. Twee perfect tegengestelden die we dagdagelijks ervaren en niet in vraag stellen. Doch regelmatig ben ik met klanten in gesprek over het drukke, soms zeer drukke leven dat ze leiden en dan vraag ik hen wat dan het tegengestelde is van druk? Is dit niets doen?

 

Is niets doen het tegengestelde van druk? Is niksen het licht als druk donker is?

Wij denken alvast van niet. Niets doen kan dan wel fysiek ontspannen maar is geen garantie op mentale recuperatie, nodig om terug in balans te komen na een drukke periode. Het is geen garantie dat mijn drukke hoofd tot rust komt door aan de rand van het zwembad te gaan liggen of een rustige plaat op te leggen.

 

Warm en koud, druk en…..?

Interessant om over na te denken, niet? Ons drukke bestaan maakt dat we regelmatig onze aandacht verliezen. We rennen als het ware te snel om nog te kunnen letten op wat er om ons heen gebeurd. Op dit manier gaan we verder op automatische piloot (zie onze befaamde gorilla-metafoor): nog snel dat mailtje, vlug bij de klant langs, rap een snelle hap bij het tankstation, snel even checken hoe mijn agenda er morgen uitziet, nog even mijn berichten op LinkedIn checken, enz…. Dit brengt ons in een roes enerzijds (getting things done!), doch we verliezen wel ons contact met de realiteit. Niets dat we doen heeft écht onze aandacht en intern voelen we een spanning toenemen. Soms is dit een druk in ons hoofd, soms een eerder vaag, ongemakkelijk gevoel. Een gevoel dat ons doet twijfelen of we zelf wel aan het stuur staan….In feite is deze twijfel heel terecht want je gorilla heeft overgenomen). Alhoewel het moeilijk is dit precieze gevoel te beschrijven is de situatie oor mij heel herkenbaar. Misschien ook voor jou?

 

Hoe uit deze “druk, druk spiraal” stappen? Aandacht! Door onze aandacht opnieuw in het hier en nu te brengen hernemen we de controle. Terug je volle aandacht meepakken naar dat gesprek met die medewerker, een half uur aandachtig tijd maken voor je mails (ipv 20 keer per dag snel, snel), even met aandacht naar die muziek luisteren in je wagen op weg naar je klant, met aandacht de receptioniste goedemorgen wensen (ipv haar geen blik gunnen omdat je je mails bekijkt op je smartphone), even genieten van de omgeving en je hond als je met je hond uitgaat,….Door deze aandacht te richten op hetgeen je hier en nu mee bezig bent, verhoog je tegelijk de kans om resultaten te boeken in deze momenten.  Natuurlijk is het niet mogelijk om uren aan een stuk aandachtig te zijn en is het zelfs heel gezond af en toe onze aandacht los te laten. Even bewegen, even buiten, even puur genieten van dat tasje thee,….zorgt er voor dat we ons vervolgens opnieuw kunnen concentreren op de komende taak.

 

“ Zie je dag niet als een lange marathon waarvan je uitgeput thuiskomt. Zie je dag als een intervalwedstrijd met tal van sprintjes, telkens gevolgd door recuperatie, zodat je moe maar ook voldaan thuiskomt”

 

In een eerdere blog schreven dat het niet zo goed gaat met de aandachtsspanne van het menselijke ras. We verloren zelfs de strijd met de goudvis! Tijd dus om dit terug vast te pakken! Hier 5 tips om je aandachtsspier te trainen:

 

  • Start je dag met een duidelijk plan waar je aandacht naar toe mag gaan. Overloop je dag en plan bewust momenten voor mail, social media, gesprekken, lunch, breaks…
  • Installeer een app die je er regelmatig aan herinnert om even een break te nemen: sta dan even recht, haal eens goed adem, loop even rond,….
  • Beweeg! Doe minstens je 10.000 stappen per dag. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en vele interne processen zijn gekoppeld aan ons bewegend lichaam. Kijk maar eens hoe Anneke Groot, ons Nederlandse voorbeeld, haar mentale gezondheid verzorgt! Well done, Anneke!
  • Slaap voldoende: ’s nachts gaat ons brein niet slapen. Integendeel, er wordt flink wat werk verricht, niet alleen onderhoudswerk (verbindingen die we veel gebruiken worden versterkt en verbindingen die we lang niet hebben gebruikt worden afgebroken; neuroplasticiteit ten top) maar ook krijgen korte termijn herinneringen een plekje in onze catalogus lange termijn herinneringen. Zo tonen studies aan dat de top 10% studenten naar de onderste 10% van de klas zakken enkel en alleen door hen een half uur minder slaap te gunnen! Voor de non-believers, hier een video die dit nachtelijke proces heel mooi toelicht.
  • Breng regelmatig je aandacht naar je ademhaling en adem bewust diep in en uit. De fysieke gevolgen van deze eenvoudige oefening zijn spectaculair: niet alleen gaat je hart trager slaan maar onstaat er ook terug evenwicht in je hersenen (dit is letterlijk te meten via onze hersengolven. In onze coachings kun je hier zelf mee kennis maken). Gebruik deze tip heel bewust: na een drukke meeting, voor een belangrijke afspraak, voor het thuiskomen. Op deze manier kalmeer je je gorilla en activeer je je prefrontaal brein. Op deze zelfde manier leer je ook je stress zelf goed onder controle te houden. Een niet te onderschatten tool dus!
  • Verzorg je houding: in de wagen, aan je bureau. Om goed te kunnen ademen is een goede houding noodzakelijk. Zorg dat je longen zuurstof kunnen opnemen (zie power tip hieronder) door een rechte houding aan te nemen. Studies wijzen uit dat een goede fysieke houding aannemen alleen al een positief effect heeft op ons gemoed!

Foto : Sandra Lensink, www.letsbundl.com