In de Griekse mythologie bouwde Daedalus een set vleugels (gemaakt van veren en wax) voor zichzelf en voor zijn zoon, Icarus om zo uit Kreta te kunnen ontsnappen. Daedalus waarschuwde zijn zoon Icarus om zeker niet te hoog of te laag te vliegen.

Vervolgens hebben we via de overlevering enkel maar het gedeelte van de hoogmoed onthouden: in zijn extase door zijn vermogen om te vliegen vliegt Icarus te hoog, te dicht bij de zon, en smelten zijn vleugels….  Godin brengt in zijn boek “The Icarus Deception” de sterke boodschap dat te laag vliegen, zeker in deze moderne tijden, ook geen optie is. Rustig zitten, doen wat je verteld wordt…. Nee dank je.

Doch het is beangstigend voor iedereen om te breken met je comfortzone. Misschien werk je je wel te pletter voor het succes en het geluk van een ander? Maar hoe zit het met je eigen succes? Is burn-out of bore-out dan de betere optie? Godin schopt ons een geweten en vraagt ons: “hoe hoog zul jij vliegen?”

Hoe hoog je zult vliegen is natuurlijk je eigen keuze. Maar laag vliegen brengt ons meestal ook niet op de plek die we voor ogen hebben met ons leven. We kunnen veilig spelen (laag vliegen) doch dit zal zeker geen groei genereren. Door laag te vliegen zullen we geen impact hebben op de mensen om ons heen.
Of we willen of niet, wat we zeggen en hoe we omgaan met anderen zal steeds een invloed op hen hebben.

Godin zegt dat we dieper moeten graven en meer moeten investeren in langdurige, duurzame verbindingen. We moeten “echt” met onszelf zijn alvorens anderen ons serieus zullen nemen. We moeten onszelf terugtrekken uit de populariteitswedstrijd en “kunst” maken dat zinvol is. En ja, er zullen nee-zeggers en criticasters opduiken. Maar, zoals Godin het zo mooi zegt:  “We have greatly exaggerated the risk of sinking, without celebrating the value of swimming”.

Dus, we moet verbinden. En het goede nieuws is dat er in deze 21e eeuw  eindeloze mogelijkheden zijn, zowel offline als online. Hier is alvast een goede plaats om te beginnen:

• Met wie jij je verbinden?
• Hoe kun je “kunst” creëren die verbindingen maakt?
• Welke problemen kun je oplossen?
• Wat is je missie?
• Wie zou met je mee kunnen stappen op dit pad?
• Hoe kun je anderen aanmoedigen in hun missies?
• Aan welke fora of groepen kun je deelnemen?
• Wie zou je kunnen geruststellen?

Deze nieuwe wereld is niet gebouwd om meer online video’s te bekijken of om meer LOL te schoppen met je vrienden. Deze wereld is gebouwd om te ontdekken waartoe je in staat bent. Zonder verontschuldigingen.

Dont fly too low.

Go.