Thinking, fast and slow (Daniel Kahneman).
Dit boek is een meesterwerk op het vlak van rationeel en irrationeel menselijk gedrag. Het is verzameling van de grootste inzichten op het vlak van het menselijk brein, zou ik durven stellen. Niet voor niet bekroont met een Nobel prijs dus.

A crucial pivot point in the way we see ourselves (The New York Times).

Over het afgelopen jaar, en dit na het volgen van heel wat opleidingen over Neurocognitivisme en menselijk gedrag heb ik deze informatie, behoorlijk wetenschappelijk allemaal, vertaald naar mijn Gorilla en Duif metafoor (zie ook deze video) De gorilla als het eerder emotionele, associaties makende, status-gedreven deel van ons brein en de duif als het prefrontale deel van ons brein dat afstand kan nemen, nuances ziet, opties overweegt, enz….

Bij het lezen van Kahneman’s “Thinking, fast and slow”, sprong deze metafoor meteen op me af. Wat een leuke verrassing. De gorilla als het snelle System 1 die alles in handen heeft en de duif als het eerder trage, luie zelfs, System 2 die overneemt als het wat te moeilijk wordt voor System 1.

“Mocht dit boek ooit vertaald worden naar een film zou System 2 van zichzelf denken dat hij de hoofdrol speelt maar hij botst op zijn eigen traagheid en wil niet meer investeren dan strikt noodzakelijk. Het gevolg is dat ons leven eerder bepaald wordt door System 1, de eigenlijke hoofdacteur van ons leven. Nochtans zijn er levensnoodzakelijke taken die enkel System 2 voor zijn rekening kan nemen. Taken die  een inspanning of zelf-controle vragen om de intuïtie en de impulsen van System 2 te counteren. Op het einde van de film, na de nodige familiale ruzies, loopt het toch allemaal goed af en vinden ze een goed evenwicht waarbij ze elkaars zwaktes kennen en elkaars sterktes aanvaarden. Mooi verhaal, niet ? :-)”

Wens jij eens beter kennis te maken met deze twee hoofdacteurs in jouw brein? Dan ben je steeds welkom op onze compacte feedbacksessies in Leuven.

Ik hoop dat de tekening voor zichzelf spreekt. En wil je meer weten wat de pupil hiermee te maken heeft, stuur me gerust een berichtje. Geniet van het boek: https://www.amazon.com/Thinking-Fast-Slow-Daniel-Kahneman/dp/0374533555