Valt het jullie ook op hoeveel Belgen er zijn met meer strategisch inzicht, tactisch vernuft en psychologisch inzicht dan onze eigen bondscoach? Meer en meer mensen voelen zich geroepen om hun eigen strategie naar voor te schuiven en ze doen dit met groot enthousiasme in de off-line én online cafés….. Niet alleen meningen worden naar voor gebracht, nee, ook andere meningen worden beschimpt en experten aan de virtuele schandpaal gebonden….

Dit fenomeen is in onze ganse maatschappij enorm aan populair: recente programma’s doen beroep op onze mening om het restaurant van het jaar te kiezen, de stem van Vlaanderen te selecteren en zelfs de partner van het jaar naar voor te schuiven. Social media biedt iedereen weer een uitstekend platform om uit de anonimiteit te treden en eens goed tekeer te gaan vanuit de anonieme zetel. We hebben zowat over alles onze mening en verstaan onze gesprekspartner amper meer door het geroep in het drukke café….

Dit “geroep” neemt alsmaar toe en iedereen is reporter. We lezen iets en hopla, we verspreiden het verder….zelfs zonder onze bronnen te checken. Kranten komen eindeloos te laat: het nieuws is al oudbakken bij het ter perse gaan en nieuwe meningen nemen alweer over. Wanneer volgt de tegenbeweging? Wanneer is de grens van deze “chatter” bereikt?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet zo’n expert ben in al deze materies; neen, ik weet niet zo goed hoe we de vluchtelingencrisis moeten aanpakken, of we nu De Bruyne centraal of op de flank moeten laten spelen, hoe een *** coulis moet smaken. Ik weet het niet.

Wat een heerlijke zin: “Ik weet het niet”….. Ik geniet van de vrijheid van vele onderwerpen niet alle details te weten. Hierdoor blijf ik open voor andere standpunten en wil ik best luisteren naar andere meningen. Hierdoor ontstaan gesprekken, nog zo iets van vroeger. Gesprekken waar we meningen delen, luisteren naar elkaar en dingen delen met elkaar zonder de andere persoon te willen overtuigen. Echter zonder achtergronden, details en contexten te kennen hou ik me ver weg van slogans, geroep en getier.

Marc, kies jij maar wie er op de flank speelt. Ik heb er alle vertrouwen in dat jij en je team over de nodige info beschikt en dat jullie het beste voor hebt met ons voetbalploegje. Wie weet worden we wel Europees kampioen en wordt je als held binnengehaald. In het andere geval, kom ik je wel eens opzoeken in je buitenverblijfje in Frankrijk.

Rudi Francken
Mindyourbrain.be