Elke sport wordt gekenmerkt door een set van regels. Deze bepalen de grens tussen Fair Play en Unfair Play en zijn vaak wereldwijd vastgelegd. In vele sporten is het echter een talent op zich om deze regels zoveel mogelijk te overtreden, denk maar eens aan voetbal waar een speler zich bewust laat vallen binnen het strafschopgebied (om zo een penalty uit te lokken). Zo niet bij golf; als golfspeler wordt er van je verwacht dat je jezelf een strafpunt toekent als je de regels overtreedt. Als leider wordt hetzelfde van je verwacht, niet?
Hieronder enkele sprekende voorbeelden. Aan jou welke leider jij wil zijn.

Tijdens de kwartfinale van de wereldbeker voetbal in 1986 (Mexico) scoorde de Argentijnse topspeler Maradonna tegen Engeland. Het was duidelijk dat dit doelpunt met de hand tot stand kwam, doch het werd niet afgekeurd. Tijdens het interview zei Maradonna dat he doelpunt een beetje met het hoofd van Maradonna werd gemaakt en een beetje met de hand van God (un poco con la cabeza de Maradona y otro poco con la mano de Dios). Kijk zelf maar even

Tijdens de Rome Masters in 2006 serveerde de Spaanse Fernando Verdasco tegen de Amerikaanse topspeler Andy Roddick. Verdasco had de eerste set verloren en stond nu 5-3 achter. De stand in de game was 0-40. Roddick had dus drie matchpunten. Hij sloeg zijn tweede opslag diep en de scheidsrechter riep de bal buiten. Roddick had de match gewonnen…..ware het niet dat Roddick aangaf dat de bal de lijn had geraakt! Roddick weigerde op deze manier de matchwinst. Vervolgens vocht Verdasco terug, hij won de game, de set en vervolgens de match. Tijdens het interview zei Roddick dat hij niet echt iets bijzonders had gedaan. Had de scheidsrechter van zijn stoel gekomen dan had hij hetzelfde gezegd. Ik heb hem dit gewoon bespaard (I don’t think I did anything extraordinary, the umpire would have come down and said the same too. I just saved him the trip). Jammer genoeg heb ik van dit moment geen videofragment gevonden.

In de film Bagger Vance staat de golfer Junuh op gelijke hoogte met twee andere topspelers. Op de laatste hole neemt hij een blaadje bij de bal weg en de bal beweegt enkel centimeters. Geen van de scheidsrechters heeft dit gezien en toch besluit hij om zichzelf een strafslag toe te kennen vanwege deze fout. Dit maakt dat hij zijn volgende put moet maken en dat zijn tegenstanders twee putts nodig hebben wil hij nog voor de overwinning in aanmerking komen… Hier het videofragment: http://www.youtube.com/watch?v=xhnZzNWAwSM